Детоксикация на черния дроб – мода или необходимост?

Woman Take Cirrhosis Liver Billboard With Green Background

Ако често се чувствате изтощени или депресирани, може би страдате от токсичен черен дроб. Ето защо:

Токсичността на черния дроб не може да се избегне заради над 80-те хиляди химикала, на които сме изложени всеки ден във въздуха, храната и водата. Почти невъзможно е да го поддържаме здрав, без да го изчистваме редовно и да му даваме нужните хранителни вещества, защото един от основните канали, чрез които тялото се отървава от токсините, е именно черният дроб – той е нашата вградена система за филтрация и детоксикация. Но когато се претовари от токсини и всичките ни нездравословни хранителни и житейски навици, той не може да си върши качествено работата – да изчиства тялото и да храносмила добре. Ако често отваряте по няколко таба или приложения на компютъра, обикновено той забавя или замръзва и като цяло не функционира по най-добрия начин. В някои случаи дори „умира“. Същото се случва и с черния дроб, когато е стресиран и се преработва.

Работните задължения на черния дроб

Основната му задача е да филтрира токсините. Кръвта, която идва от храносмилателните органи, влиза през порталната вена в черния дроб. В тази кръв са хранителните вещества от поетата храна, както и всякакви токсични субстанции, които е поело тялото ви. Но черният дроб има и други функции:

 • Разгражда мазнините и аминокиселините в храната, за да произведе енергия и да създаде нови протеини
 • Спомага за обмяната на въглехидратите и поддържа нивото на кръвната захар
 • Разрушава стари или увредени червени кръвни клетки
 • Произвежда холестерол
 • Разгражда хормони като естрогена
 • Прочиства кръвния поток от алкохол, лекарства и токсини
 • Помага на храносмилането, като произвежда жлъчна течност
 • Играе ролята на депо за важни витамини и минерали

Черният дроб е изключително издръжлив, но в същото време е деликатен орган, податлив на болести и токсичност. И за да може да се погрижи за нас, първо ние трябва да се погрижим за него. Днес за никой не е учудващо, че черният дроб може да изпадне в състояние на бърнаут заради всички токсини от пестициди, мъгла и мръсен въздуха, добавени вещества в храните и продуктите за лична грижа и др.. Докато черният дроб преработва ежедневно тези химикали, се произвеждат нестабилни и силно токсични странични продукти. Този токсичен боклук може да атакува и нарани черния дроб и освен че ще попречи на основните му функции, свързани с храносмилането, метаболизма и съхранението на хранителни вещества, той може да е причината за тежка умора, главоболия, гадене, лоша кожа, запек, алергии и много хронични болести. Токсичният черен дроб днес е норма и вече не се среща само при хората, които прекаляват с алкохола или взимат много лекарства.

Симптоми на токсичност на черния дроб

Важно е да разпознаете рано симптомите на дисфункционалния черен дроб, за да не прогресират до някое от горните състояния. Знаците, че страдате от токсичен черен дроб, включват:

Анормален метаболизъм на мазнини: висок LDL холестерол, нисък HDL холестерол, повишени триглицериди; блокирани с мазнина артерии, което води до високо кръвно, инсулт и инфаркт; мастни бучки по кожата (липоми и други мастни тумори); прекомерно качване на килограми, което води до наднормено тегло; неспособност да свалите килограми, дори и докато сте на диета; бавен метаболизъм; бирено коремче; целулит; мазен черен дроб.

Проблеми с храносмилането: киселини; хемороиди; камъни в жлъчката; непоносимост към мазни храни и алкохол; гадене и повръщане; подуване на корема; запек; раздразнен пикочен мехур; болки в черния дроб.

Проблеми с кръвната захар: ненаситен апетит за захар; хипогликемия и нестабилни нива на кръвната захар; инсулинова резистентност; диабет (тип 2) е често срещан при хората с мазен черен дроб.

Нервна система: депресия и/или безпокойство; гняв и раздразнителност; лоша концентрация и мозъчна мъгла; претопляне на тялото (особено лицето и торса); чести главоболия (вкл. мигрена), съпроводени от гадене.

Нарушена имунна система: алергии (синузит, сенна хрема, астма, дерматит, копривна треска и др.); чувствителност към различни храни и химикали; възпаления и обриви по кожата; автоимунни болести; синдром на хроничната умора; фибромиалгия; чести вирусни, бактериални и паразитни инфекции.

Външни знаци: умора; акне; розацея; обриви; обложен език; отоци, задържане на вода, пухкавост, подути глезени; лош дъх; прекалено потене и неприятна миризма; тъмни кръгове под очите; зачервени, подути и сърбящи очи; кафеникави петънца по кожата; зачервено лице или много видими кръвоносни съдове по лицето; жълтеникава кожа и/или очи; високо кръвно налягане.

Хормонален дисбаланс: непоносимост към хормонални терапии или противозачатъчни; неприятни горещи вълни и тежък предменструален синдром; естрогенно доминиране.

Причини за токсичност на черния дроб

Когато се говори за причините за токсичност на черния дроб, обикновено редовните заподозрени са наднорменото тегло и алкохолизмът. Но нарушената функция на черния дроб всъщност може да се предизвика от много други неща като:

 • Токсини и тежки метали. Всичко, което вдишваме, ядем и пием минава през черния дроб, където се филтрира и преработва. Постоянното излагане на тежки метали, химикали и токсини във въздуха, храната и водата са основната причина за претоварването му.
 • Лоша хранителна диета. Сами знаете, че една диета, в която преобладават преработените храни, е пълна с токсини и застрашава здравето на черния дроб. Неща като рафинираното брашно, захарта, добавките в преработените храни, консервантите, хидрогенираните масла и fast food-а затрудняват черния дроб, който трябва да разгради и обмени всичко, което вкарвате в тялото си.
 • Прекалено много протеини и въглехидрати. Консумирането на прекалено много протеини или прости въглехидрати също може да нарани черния дроб. Тялото превръща простите въглехидрати в триглицериди, които след това се депонират в черния дроб под формата на мазнина, а повече мазнина означава извънредни часове работа за него. Що се отнася до протеините, черният дроб ги обменя в по-прости съединения. Прекаленото количество протеини се метаболизират и в глюкоза (захар). И докато се нуждаем от протеини в диетата си, излишното им количество със сигурност ще затрудни функционирането на черния дроб. Така че се хранете балансирано.
 • Заседяване. Липсата на физическа активност насилва черния дроб да работи извънредно вместо белите дробове и кожата, които се активират от упражнения.
 • Остатъци от лекарства. Преработката на всички лекарства се случва в черния дроб, а те съдържат токсини. Ето защо трябва да помислите как да го прочиствате, докато приемате медикаменти.

Много здравни специалисти са на мнение, че ако черният дроб функционира правилно, различни болести (включително рак) няма да могат да се развият в тялото. И обратно – възможно е нездравият черен дроб да е в основата на много сериозни заболявания. Така че ако планирате да живеете дълго и да постигнете качество на живот без болести, трябва да защитите черния си дроб, като редовно го прочиствате и го храните с нужните му вещества.

Recent Posts